Remotiv extra, tégy a rosszkedv ellen
Remotiv extra, enyhe depressziós tünetek ellen

„Mosolygós” depresszió

Ön vajon mindig felismeri ha környezetében depresszióval küzd valaki? Jogosan gondolhatja, hogy igen, hiszen a depressziós ember a környezete számára könnyen észrevehető tüneteket mutat: állandóan szomorú, levert, nincs kedve semmihez, kerüli a társaságot és még sorolhatnánk a legáltalánosabb jellemzőket. A helyzet azonban nem mindig ilyen egyszerű, mert bizonyos esetekben az ún. „mosolygós depresszióval” van dolgunk.

Mosolygós depressziós

Az ilyen emberek nemcsak, hogy elrejtik valódi fájdalmaikat és érzéseiket a külvilág elől, hanem még ráadásul egy mosolygós „maszk” mögé bújva kifejezetten, néha már túlságosan is boldognak, örömtelinek és „működőképesnek” mutatkoznak. Ezt annyira magas szintre képesek emelni, hogy nem vesznek tudomást az igazi érzéseikről, és önmaguknak sem ismerik be, hogy nagy a baj

Ez a fajta megjelenési forma különösen az ambiciózus, tökéletességre törekvő és maximalista emberekre jellemző, akik hozzászoktak ahhoz az illúzióhoz, hogy életüket és az eseményeket ellenőrzésük alatt tudják tartani. A bennük megbúvó belső fájdalmakat szélsőségesen kemény munkával, természetellenes jókedvvel és optimizmussal fedik el. Ezek alapján nem csoda, ha ilyen esetekben nehéz a depresszió tényleges felismerése a környezet számára

Ez már csak azért is veszélyes, mert az intő vagy vészjósló tünetek gyakran nem kerülnek felszínre, és az ilyen ember egyre mélyebbre süppedhet a depresszióban.

A fájdalom elrejtése nem ritka jelenség az ilyen típusú emberek számára. Nekik nemcsak, hogy „nehéz” a problémáikról beszélni, hanem úgy gondolják, ők „már csak ilyenek”, és nem értik, ténylegesen mi zajlik bennük. Az, hogy a problémájukra létezhet segítség és megoldás, fel sem merül bennük. Így csak folytatják a mosolygást anélkül, hogy bármi késztetést éreznének a segítségkérésre.

Mégis, mi lehet árulkodó egy mosolygós depressziós esetében? Mire figyeljünk, mielőtt túl késő lesz?

Bár a mosolygós depressziósok az emberek a megtévesztés nagymesterei, néhány tünet felhívhatja a figyelmet a mélyben rejlő problémára:

E

Hangulatingadozások. Ha azt vesszük észre, hogy valaki az egyik pillanatban kirobbanó energiával és lelkesedéssel veti bele magát valamibe, majd nemsokára mint egy kipukkadt lufi magába roskad, akkor gyanakodhatunk, hogy valami nincs teljesen rendben. A fájdalom folyamatos elrejtése és maszkírozása, az erőltetett jókedv igen energiarabló, így az egyénnek előbb-utóbb kimerülnek a tartalékai és felszínre törnek a valódi érzések.

E

Az intimitás, a közelkerülés hiánya. Ha valakihez közel érezzük magunkat, az egyben azt is jelenti, hogy megosztjuk vele legféltettebb gondolatainkat és érzéseinket is. Egy mosolygós depressziós azonban kerül mindenfajta intimitást, és valójában nem szívesen enged közel magához senkit sem. Kapcsolatai felszínesek és sokkal inkább a másik emberről szólnak.

E

Testsúlyváltozás. A klasszikus depresszióhoz hasonlóan a mosolygós depresszió kapcsán ugyancsak megváltozhat az étvágy, és így a testsúly is csökkenhet vagy nőhet.

E

Kerülik a szociális kapcsolatokat. Inkább az egyedüllétet választják, ahol nem kell folyamatosan mosolyogniuk és tettetniük a jókedvet.

E

Mániákus viselkedés. Bizonyára mindannyian láttunk már olyan embereket, akik szinte megszállottan vetették bele magukat feladatokba vagy a munkába. Az ilyen hozzáállás is jelezheti, hogy az ember kerüli a mélyebb érzések megélését, amely túl fájdalmas lenne számára.

E

Folyamatos aggódás és szorongás. Bár nem tűnnek depressziósnak, a mosolygós depressziósok gyakran túlságosan is aggódnak egyéb dolgok miatt, és negatív gondolataik vannak.

Azon túl, hogy az ilyen emberek azt gondolják teljesen normális folyamatosan aggódni és szorongani, mások előtt szégyellik az érzéseiket és amiatt aggódnak, vajon a többiek mit gondolnának róla, ha megmutatnák ténylegesen min mennek keresztül. Egyesek pedig azt hiszik, ha boldognak tettetik magukat, akkor idővel a probléma önmagától megszűnik.

De a depresszió elrejtése nem megoldás. Valójában igen veszélyes. Ha környezetünkben valakin a fentieket tapasztaljuk, akkor ne halogassuk a segítségnyújtást!

Forrás: A blogbejegyzés https://goodmenproject.com/health/how-someone-depressed-can-be-all-smiles-bbab cikk alapján készült.

A mosolygós depressziósok nem vesznek tudomást az érzéseikről

További blogok

Fordíts hátat a FOMO-nak!

Fordíts hátat a FOMO-nak!

Fordíts hátat a FOMO-nak!A FOMO (Fear Of Missing Out – „valamiről lemaradunk”) jelenség ismeretének fontosságát mi sem bizonyítja jobban, mint...

bővebben

A vény nélkül kapható Remotiv extra filmtabletta az orbáncfű kivonatát tartalmazó növényi gyógyszer. A „lélek napsugaraként” is emlegetett orbáncfű révén klinikailag igazoltan javítja a hangulatot, csökkenti az enyhe depresszió tüneteit (lehangolt lelkiállapot, hangulati labilitás, belső belső nyugtalanság, stressz).

E

Javítja a hangulatot

E

Fokozza a motivációt

E

Garantált gyógyszerminőség

E

Klinikailag igazolt hatás*

Remotiv extra enyhe depresszió ellen

Vény nélkül kapható, orbáncfűkivonat-tartalmú gyógyszer

Weboldalunkon a következő publikációkra hivatkozunk: * – Schrader E. et al: Hypericum Treatment of mild-moderate depression in a Placebo-controlled study, Human Psychopharmacology 1998 – Schrader E.: Equivalence of St.John’s wort extract (Ze 117) and fluo.; Clinical Psychopharmacology 2000