Az orbáncfűkivonat-tartalmú Remotiv extra javítja a hangulatot, csökkenti az enyhe depresszió tüneteit.

Javítja a hangulatot

Fokozza a motivációt

Kezeli a stressztüneteket

Növényi gyógyszer

Remotiv extra - a visszanyert életkedv

A vény nélkül kapható Remotiv extra filmtabletta az orbáncfű kivonatát tartalmazó növényi gyógyszer. A „lélek napsugaraként” is emlegetett orbáncfű révén klinikailag igazoltan javítja a hangulatot, csökkenti az enyhe depresszió tüneteit (lehangolt lelkiállapot, hangulati labilitás, belső belső nyugtalanság, stressz).

E

Javítja a hangulatot

E

Fokozza a motivációt

E

Garantált gyógyszerminőség

E

Klinikailag igazolt hatás*

Remotiv extra enyhe depresszió ellen

Vény nélkül kapható, orbáncfűkivonat-tartalmú gyógyszer

Depresszió

Depresszió

Tudta, hogy a depresszió a leggyakoribb lelki betegség? Minden hatodik ember élete során legalább egyszer megtapasztalja, és a legújabb adatok szerint előfordulása növekvő tendenciát mutat. Depressziós hangulatváltozások esetén nagyon fontos a betegség korai felismerése, és a megfelelő terápia elkezdése.

A lelki élet hullámzásai segítenek bennünket az élet sokféle tapasztalatának és élményének feldolgozásában. Nincs olyan ember, aki minden helyzetben boldog és jókedvű lenne. Mindannyian újra és újra kerülhetünk olyan élethelyzetekbe, amikor frusztráltnak, kedvetlennek, energiaszegénynek vagy összetörtnek érezzük magunkat.

A depresszió okai

A depresszió kialakulásában különböző tényezők játszhatnak szerepet. Gyakori kiváltó ok lehet többek között a stressz, illetve a családban vagy munkahelyen ránk nehezedő mindennapi gondok. Ugyanúgy szerepet játszhatnak a betegség kialakulásában pl. a változókori hormonális átállás talaján megtapasztalt hangulatingadozások, valamint a klimaxhoz társuló testi tünetek. Ha valakinél ezek a körülmények tartóssá válnak, vagy ha még pozitív hangulat esetén is már a következő „mélyrepülés” jár a fejében, az arra utalhat, hogy az illető közel áll a depresszióhoz. Ilyenkor sokat segíthet, ha a barátainkat vagy családtagjainkat a bizalmunkba avatjuk, megbeszéljük velük problémáinkat, feltárjuk előttük félelmeinket.

A depresszió tünetei

A depresszió nem egyik napról a másikra, hanem fokozatosan alakul és fejlődik ki. Olykor nehéz lehet felismerni, mert nem mindig a legtipikusabbnak vélt tünetek (búskomorság, levertség) állnak előtérben. Nem csupán az érzelmi életet, hanem a testet is érintheti a depresszió. És gyakran fordul elő a lelki és testi panaszok együttes jelentkezése. Az alábbiakban összegyűjtöttük, mely testi és lelki elváltozások lehetnek a depresszió figyelmeztető jelei.

Lelki tünetek

E

levertség és belső üresség érzése

E

indítékszegénység és energiahiány

E

csökkent teljesítőképesség

E

belső nyugtalanság

E

koncentrációzavarok

E

szorongás és bűntudat

E

csökkent önértékelés és önbizalomhiány

E

bezárkózás, a társas érintkezés elhanyagolása

A depresszió tüneteire oda kell figyelni

Testi tünetek

E
alvászavarok, álmatlanság, kora hajnali felébredés
E
kifejezett fáradékonyság, gyakran már egészen csekély mértékű terhelésre is
E

testsúlyváltozás, mely lehet fogyás, de hízás is

E

a nemi vágy csökkenése

E

egyéb testi panaszok, mint pl.: fejfájás, hátfájás, szédülés, gyomor- és bélpanaszok, szívdobogásérzés

Szezonális depresszió

Rövidülő nappalok, sötétebb hangulat – a tél a depresszió szezonja. A téli depresszió még ma is rejtély a kutatók számára. Egy dologhoz azonban nem fér kétség: a szezonális érzelmi zavarban szenvedők a szokásosnál jóval érzékenyebbek a fényre, vagy annak hiányára.

Késő ősszel szinte mindenkin úrrá lesz a borongós hangulat – ahogy rövidülnek a nappalok, az őszi borús kedvünk úgy mélyülhet akár téli depresszióvá, és ez a hangulati zavar akár tavaszig is eltarthat.

A kutatók szerint ebben az évszakban bizonyos, az agyműködés szabályozásában részt vevő hormonok szintjének csökkenése váltja ki a hangulatváltozást. Ennek egyik lehetséges oka az őszi-téli fényhiány, mások szerint azonban nemcsak az számít, hogy mennyi fényt kapunk, hanem az is, hogy mikor.

A szervezet számra ugyanis a reggeli fény a legfontosabb. Lehet, hogy a vekker azt jelzi, hogy „ideje felkelni”, ám a téli reggelek sötétsége miatt a szervezet még nem áll készen erre:zavar támad a 24 órás – vagyis cirkadián– ritmusban. Az igazi téli depressziósok – akiknél a probléma hátterében biológiai és nem egyéb okok állnak – a belső órájuk ritmusának normalizálódását a tavasztól remélhetik.

Szezonális depresszióm vanAz energiahiány, fáradtság, koncentrációs nehézségek, súlygyarapodás, megnövekedett alvásigény és étvágy – ezek a téli depresszió leggyakoribb tünetei, melyek esetenként a munkára és a párkapcsolatra is kihatnak.

A depresszió kezelési lehetőségei

Az átmeneti rosszkedvet száműzhetjük, ha tudatosan teszünk azért, hogy jobb kedvünk legyen:
Járjunk emberek közé, társaságba!
Járjunk emberek közé, társaságba!
A testmozgás szintén komoly hangulatjavító
Sprotoljunk, mozogjunk! A testmozgás szintén komoly hangulatjavító, elvégre ilyenkor a szervezetben a „boldogsághormonnak” is nevezett endorfin szabadul fel.
Mozduljunk ki a négy fal közül, tartózkodjunk minél többet a friss levegőn
Mozduljunk ki a négy fal közül, tartózkodjunk minél többet a friss levegőn!

A kezdődő depresszió leküzdése azonban nem mindig egyszerű. Ha nem ismerjük fel időben a bajt, megtörténhet, hogy külső segítség nélkül már nehéz lesz kitörnünk az elhatalmasodó depresszió fogságából. A búskomorság állandósulhat, az embert már a korábban kedvelt tevékenységei, hobbijai sem érdeklik többé. Testi panaszok is kialakulhatnak, úgy mint alvászavarok, valamint rendszeresen visszatérő hát-, nyak- és fejfájás. Ezek a tünetek mind-mind depresszióra utalhatnak, jelentkezésükkor – enyhe panaszok esetén – érdemes bevetni a Remotiv extra orbáncfűtartalmú növényi gyógyszert, amely vény nélkül kapható a patikában.

Időben felismerve a bajt, a depresszió kialakulásának folyamata tehát akár vissza is fordítható, még mielőtt orvosi beavatkozásra lenne szükség. Súlyosabb esetben azonban a depresszió kezelése mindenképpen szakorvos feladata!

Történetek, videók melyek segíthetnek a depresszió felismerésében és kezelésében

Ha még többet szeretnél megtudni a depresszióról és a Remotiv extráról akkor látogass el BLOG oldalunkra vagy YouTube csatornánkra. Kattints a linkekre. 

Blogok

Tippek, tanácsok, történetek amik segítségünkre lehetnek a depresszió kezelésében.

Videók

Rövid videók melyek segíthetnek felismerni depresszió fontosságát és kezelési lehetőségeit. 

Remotiv extra – a visszanyert életkedv

A vény nélkül kapható Remotiv extra filmtabletta az orbáncfű kivonatát tartalmazó növényi gyógyszer. A „lélek napsugaraként” is emlegetett orbáncfű révén klinikailag igazoltan javítja a hangulatot, csökkenti az enyhe depresszió tüneteit (lehangolt lelkiállapot, hangulati labilitás, belső belső nyugtalanság, stressz).

E

Javítja a hangulatot

E

Fokozza a motivációt

E

Garantált gyógyszerminőség

E

Klinikailag igazolt hatás*

Remotiv extra enyhe depresszió ellen

Vény nélkül kapható, orbáncfűkivonat-tartalmú gyógyszer

Orbáncfű a lélek napsugara

Júniustól augusztusig különleges pompába öltöznek a mezők, hiszen ilyenkor borul virágba az orbáncfű. Az aranysárga virágok mintha a napfényt zárták volna magukba, feltűnő színük láttán jókedvre derülünk. Napjainkban a gyógyászati célra használt növényi alapanyagot szigorú előírások szerint termesztik, gondozzák és gyűjtik be.

Az orbáncfű (botanikai elnevezése Hypericum perforatum) néha akár csípőmagasságig (kb. 80-100 cm) is megnőhet. A virágszedésnél legyünk óvatosak: az eltépett virágszirmok az ujjakat pirosra festik.

Ha a növény levelét a fény felé tartjuk, akkor szabad szemmel is jól láthatóak a világosabb színű pontok, az apró olajraktárak, melyek miatt a levelek úgy néznek ki, mintha lyukacsosak lennének. Innen ered a növény latin nevének második tagja: perforatum (perforált, lyukacsos).

Az orbáncfüvet angolszász nyelvterületen Szent János-, vagy János-növénynek nevezik, mivel június 24-ét Keresztelő Szent János névnapjaként tartják számon, és ilyentájt kezdődik ennek a gyógynövénynek a virágzása. A hagyomány szerint az e napon meggyújtott Szent Iván-tűz – a növényhez hasonlóan – az éltető Napot szimbolizálja, és véd a betegségektől.

Az orbáncfű gyógyhatás szempontból hasznos része a virágzat. Itt találhatók ugyanis azok a hatásos alkotóelemek, melyek a depresszió kezelésében hasznosíthatók.

Már kétezer évvel ezelőtt is ismerték elődeink a növény gyógyító erejét. Az első évszázadban élt görög orvos, Dioszkuridesz sebgyógyításra javasolta. Míg eleinte a növényt csupán külsődleges kezelésre használták, a középkorban már felfedezték az érzelmi életre gyakorolt pozitív hatását is. Írásaiban Paracelzusz az orbáncfüvet „a melankólikus gondolatok” elleni erős szerként említi.

Hála a modern kutatásnak, napjainkra sikerült az orbáncfű komplex hatásmechanizmusát sokkal jobban megismerni, bár néhány sajátossága még további felfedező munkát igényel.

Az orbáncfű hatásmechanizmusa

Ha valakitől azt kérdezzük, hol lakoznak az érzéseink, a legtöbb ember bizonyára azt válaszolja, hogy a lelkünkben vagy a szívünkben. Ezzel szemben a logikát és a racionalitást természetesen a fejünkkel, vagyis az agyunkkal, és szinte soha nem az érzelmeinkkel kapcsoljuk össze. Pedig az egyéni boldogságunk színtere éppen hogy az agyunkban található, hiszen az agyban zajlanak azok a bonyolult folyamatok, amelyek a bennünket érő élmények feldolgozását befolyásolják.

Az agyban található mintegy 1 milliárd idegsejt dolgozza fel és továbbítja a beérkező információt. Nem csupán a testi funkciókkal kapcsolatos információk, hanem az érzékelések, gondolatok és érzelmek is ide futnak be. Fontos szerepük van ebben a folyamatban az ún. neurotranszmittereknek, azaz az idegi ingerületátvivő anyagoknak. Felfoghatjuk úgy is, hogy a neurotranszmitter egy követ, mely az egyik idegsejttől a másikhoz viszi a hírt. Ezért is szokták „vivőanyagnak” nevezni. Amikor fáradtnak, kimerültnek, szomorúnak érezzük magunkat, akkor egészen biztos, hogy a „boldogság követei” egyszerűen kiestek a szolgálatból. Vagyis: egyes vivőanyagok nem teljesítik feladatukat, felborult az egyensúly.

Az orbáncfű hatásmechanizmusa

Az orbáncfű segít abban, hogy a korábban kiesett vivőanyagok ismét munkába álljanak, és kötelességtudóan szállítsák az információt az idegsejtek között. Ezáltal visszaáll a rend a „követek” között, a testi, lelki és érzelmi funkciók normalizálódnak.

Mikor nem javasolt az orbáncfű?

Bármilyen orbáncfűkivonat-tartalmú készítmény szedésének megkezdése előtt mindenképpen beszéljen kezelőorvosával terhesség vagy szoptatás esetén, ha krónikus betegségben szenved, és egyéb gyógyszereket is szed.
Ismert fényérzékenység, valamint orbáncfűre való túlérzékenység esetén ne alkalmazzon orbáncfűkivonat-tartalmú készítményt.

A magas minőségű, standardizált orbáncfűkivonat-tartalmú Remotiv extrát az alábbi gyógyszerekkel nem szabad együtt szedni:

  • bizonyos típusú, depresszió elleni hatóanyagot tartalmazó gyógyszerekkel (a pontos hatóanyagokat tartalmazó listáért olvassa el a betegtájékoztatót!)

Nem szabad alkalmazni a Remotiv extrát az alábbi esetekben sem:

  • hatóanyagra való túlérzékenység
  • ismert fényérzékenység
  • bizonyos depresszióellenes vagy más, úgynevezett szerotonerg hatóanyagot tartalmazó gyógyszert szed

A Remotiv extra alkalmazása előtt feltétlenül olvassa el a betegtájékoztatót.

» Betegtájékoztató bővebben

Az orbáncfű szedése mellett fokozódhat a fényérzékenység. Ez nem jelenti azt, hogy a kezelés ideje alatt kerülni kellene a napfényt, csupán fokozottan ügyelni kell a bőrtípusnak megfelelő védekezésre. Ilyen például a megfelelő fényvédő faktort tartalmazó krém használata, az erős déli napsütés kerülése, az érzékenyeknek pedig kalappal való védekezés javasolt.

Összességében az orbáncfűkivonat-tartalmú gyógyszer egy kevés mellékhatással járó, hosszabb távon is jól tolerálható, alacsony kockázatú terápiás lehetőség a lelki problémák kezelésében.

Remotiv extra - a visszanyert életkedv

A vény nélkül kapható Remotiv extra filmtabletta az orbáncfű kivonatát tartalmazó növényi gyógyszer. A „lélek napsugaraként” is emlegetett orbáncfű révén klinikailag igazoltan javítja a hangulatot, csökkenti az enyhe depresszió tüneteit (lehangolt lelkiállapot, hangulati labilitás, belső belső nyugtalanság, stressz).

E

Javítja a hangulatot

E

Fokozza a motivációt

E

Garantált gyógyszerminőség

E

Klinikailag igazolt hatás*

Remotiv extra enyhe depresszió ellen

Vény nélkül kapható, orbáncfűkivonat-tartalmú gyógyszer

Gyakori kérdések

Mit tartalmaz a Remotiv extra?
A készítmény hatóanyaga az orbáncfű nevű gyógynövény kivonata. A Remotiv extrában 500 mg hatóanyag található tablettánként. A hatásosságot klinikai vizsgálatokkal is igazolták.
Milyen esetekben lehet szedni a Remotiv extrát?
A Remotiv extra az egyetlen orbáncfűkivonatot tartalmazó készítmény, amelynek hatásosságát és biztonságosságát az enyhe depresszió kezelésében több mint 1100 beteg bevonásával folytatott klinikai vizsgálatok igazolják. Bebizonyosodott, hogy a Remotiv extra a legkorszerűbb szintetikus antidepresszívumokhoz hasonló eredménnyel alkalmazható enyhe depresszióban, és mivel szinte alig van mellékhatása, ezért a páciensek a hosszabb távú terápiát is jól tolerálják. Súlyosabb lelki panaszok esetén azonban feltétlenül igénybe kell venni szakorvos segítségét.
Mennyi idő múlva lehet számítani a tünetek javulására Remotiv extra szedése mellett?
Az antidepresszív hatás leghamarabb 2-4 hetes kezelés után ítélhető meg. Ez vonatkozik a természetes hatóanyagú (pl. Remotiv extra) és a kémiai gyógyszerekre egyaránt. Amennyiben a depressziós tünetek (nyomott hangulat, hangulati labilitás, belső nyugtalanság, feszültség) és az ezekhez társuló alvászavar 4 hét után sem enyhülnek, vagy esetleg súlyosbodnak, a további kezelés eldöntését feltétlenül szakorvosra kell bízni.
Mennyi ideig ajánlott szedni a Remotiv extrát?
A szokásos kezelési idő 4-6 hét, amennyiben javulás tapasztalható, úgy a kezelés további folytatását érdemes kezelőorvossal megbeszélni.
Milyen mellékhatása lehet a Remotiv extrának?
A kezelt páciensek kevesebb mint 5%-ánál írtak le gyomor- és bélrendszeri panaszokat, gyengeségérzést, idegességet. Igen nagy dózisú orbáncfű elméletileg fényérzékenységet okoz, azonban az ajánlott adagolás mellett ilyen reakciót eddig még nem tapasztaltak.
Szedhető-e együtt a Remotiv extra vérnyomáscsökkentőkkel?
Igen, mivel ezekkel a gyógyszerekkel a Remotiv extra nem lép kölcsönhatásba. Azonban ha Ön krónikus betegségben szenved, és emiatt tartósan részesül valamilyen gyógyszeres kezelésben, akkor bármilyen gyógynövényi eredetű készítményt is használ, arról feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, mert előfordulhat, hogy ezek megváltoztathatják a velük egyidejűleg adott gyógyszerek hatását.
Milyen gyógyszerekkel nem tanácsos a Remotiv extrát együtt alkalmazni?
Bizonyos gyógyszerek hatását a Remotiv extra csökkentheti, ezért együttes alkalmazás esetén – különösen a terápia megkezdésekor, illetve a Remotiv extra elhagyásakor – fokozott ellenőrzés, illetve szükség esetén dózismódosítás javasolt. Bizonyos kémiai antidepresszív gyógyszerekkel, az ún. szerotonin-újrafelvételt gátló szerekkel való együttes szedése nem ajánlott. (lásd betegtájékoztató)
Befolyásolja-e a Remotiv extra az autóvezetési képességet?
A Remotiv extra sem az autóvezetést, sem pedig a veszélyes gépek kezeléséhez szükséges képességeket nem befolyásolja, mivel nincs hatással a reflexekre, és nem csökkenti a reakcióidőt, sem pedig a koncentrációt vagy a figyelmet. A reakciókészséget ugyanakkor befolyásolhatja valamely meglévő alapbetegség, vagy az ismert mellékhatások.
Az alkohol hatását fokozza-e a Remotiv extra?
Nem.
Melyik napszakban ajánlott bevenni a Remotiv extrát?
A Remotiv extrából a napi 1 tablettát tanácsos reggel bevenni.
Lehetséges-e, hogy nem tudok elaludni a Remotiv extrától?
A Remotiv extra nem nyugtató, hanem hangulatjavító, feszültségoldó hatású. Ezért előfordulhat, hogy ha a késő délutáni, vagy esti órákban veszi be a páciens, akkor – éppen emiatt a hatása miatt – javul a teljesítőképesség, fokozódik a tettvágy, ugyanakkor ez nehezíti az elalvást. Ilyen tapasztalatok esetén célszerű a tabletta bevételét a reggeli, délelőtti órákra időzíteni.
Weboldalunkon a következő publikációkra hivatkozunk:
* – Schrader E. et al: Hypericum Treatment of mild-moderate depression in a Placebo-controlled study, Human
– Psychopharmacology 1998 Schrader E.: Equivalence of St.John’s wort extract (Ze 117) and fluo.; Clinical Psychopharmacology 2000