A kutatók még vizsgálják, hogy bizonyos ételek pontosan milyen hatással vannak kedélyállapotunkra, fokozzák vagy éppen „elveszik” a kedvünket. Az már ugyanis bizonyított tény, hogy ha változtatunk a diétánkon, az kihat az anyagcsere-folyamatainkra, szervezetünk energiaszintjére, végső soron pedig a hangulatunkra is.
- Okosan a szénhidrátokkal! Szervezetünk legfőbb energiaforrása, amely a jókedvünkért felelős hormon, a szerotonin szintjét is növeli. Óvakodjunk azonban az édességektől, és válasszunk inkább teljes kiőrlésű gabonából készült kenyeret, barna rizst, amelyeket szervezetünk lassabban dolgoz fel, biztosítva az egyenletesebb vércukor- és energiaszintet.
- Kesudió, mandula, mogyoró – fehérjét és magnéziumot bőségesen tartalmazó rágcsálnivalók. A magnézium a táplálék energiává alakításának folyamatában tölt be fontos szerepet. Ha tartósan alacsony a magnéziumszintünk, az energiakészletünk is könnyebben lemerülhet.
- Brazil dió – szelént tartalmaz, ami egy természetes „kedvfokozó” ásványi anyag. Vizsgálatok bizonyítottan alátámasztották, hogy egy kis mennyiségű szelén, melyet a húsok, hüvelyesek, teljes kiőrlésű gabonafélék tartalmaznak, javítja a hangulatunkat. Azonban vigyázat! Nagyobb mennyiségben káros!
- A sovány húsokban található tirozin, növeli bizonyos kémiai hírvivő anyagok, a noradrenalin és dopamin nevű hormonok szintjét. Hatásukra éberebbek leszünk, és jobban tudunk koncentrálni. A húsok B12 vitamint tartalma pedig enyhíti az álmatlanság és a depresszió tüneteit.
- Lazac – Omega 3 zsírsavakban gazdag ínyencség, amely véd a depresszió ellen, és szívünk egészséges működésének is jót tesz.
- Leveles zöldségek– folátot tartalmaznak, mely csökkenti a depresszió kialakulásának kockázatát. Zöldleveles zöldségekben, salátákban, mint például a spenót vagy a római saláta nagy mennyiségben megtalálható, illetve a hüvelyesek, dió és citrusfélék is tartalmazzák.
- Rostok– egész nap segítik fenntartani a szervezetünk megfelelő energiaszintjét, a legtöbb ember azonban nem fogyaszt elegendő rostot. Fokozni tudja a rostbevitelt, ha babot, gyümölcsöket, zöldségeket és teljes kiőrlésű gabonaféléket fogyaszt.
- Víz– a megfelelő folyadék bevitel megóv a fáradtságtól. Tanulmányok szerint még egy enyhe vízveszteség is lassítja az anyagcserét, és kiszipolyozza az energiát az emberből. Igyunk tehát sok vizet, vagy egyéb édesítetlen italokat a nap folyamán.
- Lédús gyümölcsök, zöldségek – például a citrusfélék, alma, dinnye, szintén hozzájárulnak a hidratáltsághoz. A zabpehely és a főtt tésztafélék is jó választás, hiszen elegendő mennyiségben szívják magukba a főzővizet.
- Kávé– szinte a legnépszerűbb „élénkítő szer”. A kávéban lévő koffein fokozza az anyagcserét, átmenetileg javítja a koncentrációt, és feltölt energiával. A gyakrabban elfogyasztott kisebb adagok hosszabb ideig tartanak éber állapotban, mint a ritkábban elfogyasztott vödörnyi kávé.
- Jó hír a csokoholistáknak! Egy kis keserű csoki garantáltan javítja a hangulatot és feltölt energiával. Ennek titka a csokiban lévő koffein és egy teobromin nevű serkentő hatású anyag.
- A reggeli egy igazi aranybánya, ha több energiát szeretnénk. Vizsgálatok támasztották alá, hogy akik időt fordítanak egy egészséges reggelire, egész napra tartó jókedvre is szert tesznek. A legjobb, ha rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag összeállítással indítjuk a napot.
- Együnk rendszeresen! Együnk 3-4 óránként kisebb mennyiséget ahelyett, hogy nagyobb adagokat fogyasztanánk, de ritkábban. Így kiegyensúlyozottabb lesz a vércukorszintünk, megfelelő energiát viszünk a szervezetünkbe, ami a hangulatunkra is pozitív hatással lesz. Néhány ötlet: mogyoróvajas teljes kiőrlésű snack, vagy bármilyen gyümölcs, müzli, napközben többször, jó választás az éhség elűzésére!
- Testmozgás-a megfelelő étkezés mellett egy másik jól bevált energia- és hangulatfokozó módszer a rendszeres testmozgás. Már egy 15 perces sétából is sokat profitálhatunk! Tanulmányok is megerősítették, hogy a sport segít leküzdeni a depressziót.